Huumekeskustelujen moraaliposeeraajat ilman ratkaisukeinoja

Huumeisiin liittyvässä keskustelussa toistuu aina sama, laillistaminen ja dekriminalisaatio on monien mielestä täysin järjettömiä ja radikaaleja ideoita, vaikka silti suurin osa heistä tunnustaa ettei nykyjärjestelmä toimi alkuunkaan. Moni toivoo kovempia rangaistuksia, jopa huumeiden käytöstä, vaikka sekään ei ole toiminut, ikinä, missään. Suomessa saa jo huumeiden myynnistä kovempia rangaistuksia kuin taposta, harva haluaa tulla tapetuksi, huumeita taas kukaan pakota ostamaan, niihin on kysyntää ja kysynnän – tarjonnan lainalaisuutta ei mitkään kieltolait kumoa.
Maa toisensa jälkeen on laillistamassa kannabista ja dekriminalisoimassa käyttöä, psykedeelejä on laillistettu ja heroiinia aletaan jakamaan pian myös naapuri Norjassa, joka myös dekriminalisoi, jopa äärimmäisen kovista huumelaeistaan tunnettu Malesia ei pian rankaise käyttäjiä. Suomessa keskustelu on kuitenkin vieläkin aika pitkälti samoilla urilla, muutamia joka osaa tutkimuksilla ja datalla perustelemaan argumenttinsa, siihen perään tulee huutelijoita ”taidat itse käyttää” ja muut argumentaatiovirheet perään.
Ratkaisukeinoja on turha kysyä myöskään näiltä moraaliposeeraajilta, korkeintaan jotain väkivaltafantasiaa ja kuolemanrangaistuksia saa vastaukseksi, ei kovin ratkaisukeskeistä, mutta sitäkin infantiilimpaa. Nykymalli ei toimi, eikä kovemmat keinot toimi, mitä tästä järkevä ihminen voisi päätellä? Pelko, viha ja ennakkoluulot huumeita ja niiden käyttäjiä kohtaan näyttää vain sumentavan järjen osalla aivan täysin, eikä valitettavasti pienellä osalla.

Täytyy toivoa, että poliittiset päättäjämme ei kuulu näihin moraaliposeeraajiin, vaan ajattelevat asiaa pragmaattisesti asiantuntijoita kuunnellen ja päästään tämän osalta vihdoin eteenpäin, kuten THL:kin toivoo. Pahoin kuitenkin pelkään, että menee samanlaiseksi sekoiluksi kuin 0.8% keskustelu, missä faktat ei painanut ja pelolla mentiin keskusteluja.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu