Antti Mikkonen

Verotuloja, työpaikkoja, säästöjä, hyvinvointia, syrjäytymisen ehkäisyä?

  • Verotuloja, työpaikkoja, säästöjä, hyvinvointia, syrjäytymisen ehkäisyä?

En ole vuosien kyselyn jälkeen saanut yhtään järkiargumenttia huumeiden kieltolain puolesta. Silti tätä kovin haitallista ja kallista mallia kannattaa kyselyiden mukaan suurin osa suomalaisista. Tämä ei mahdu kalloon.

Alkoholin kieltolain haitat huomattiin muutamassa vuodessa, ei vuosikymmenissä. Onneksi THL sentään on myöntänyt, että nykymalli aiheuttaa enemmän negatiivista, kuin luo positiivista (dekriminalisaation osalta), kuitenkin tuntuu siltä, ettei poliittisissa puolueissa olla tähän herätty.

Piraatit ja Liberaalit ovat onneksi kirjanneet ohjelmaansa niin käytön dekriminalisaation, kuin kannabiksen laillistamisen, tämä ei ole myöskään ainoa syy miksi toivon näille puolueille menestystä, mutta siitä toisella kerralla.

Poliisin ja Tullin keinot ovat täysin tehottomia ja rahaa huumevalvontaan menee lastensairaalan verran vuodessa, kun taas aineet laillistamalla tulisi säästöjä näiden laitosten resursseihin, aineet olisi puhtaita ja "turvallisilla" pitoisuuksilla, joten huomattavasti vähemmän haitallisia. 

Addikteille voisi jakaa tiettyjä aineita ilmaiseksi koska niiden tuottaminen on halpaa kuin buranan, hyödyt kuittaa haitat moninkertaisesti, oheisrikollisuus vähenisi, kuten tietenkin rikollisuus itse kaupan ympärillä, huumeet ovat liigojen ykköstulonlähde.

Käyttäjät ovat aivan onnettomassa asemassa, oli sitten viihde, ongelma, tai vaikka laitonta lääkekäyttöä kannabiksen osalta, mitä on moninkertaisesti vrt viralliset reseptikäyttäjät.

Ilmeisesti halutaan, että liigat saa vielä enemmän valtaa yhteiskunnassa, kun annetaan heidän temmeltää huumemarkkinoilla ilman mitään vastuuta, lööppien näyttävät takavarikko-otsikot ei vaikuta kauppaan millään tavalla.

Pelkästään kannabiksen laillistamisesta tulisi veroina ja muuna vaikutuksena noin parisataa miljoonaa euroa, kunhan markkinat vaan toimii, tällä katettaisiin lähes 2/3 huumehaittakuluista.
Huumeita käytetään oli laki mikä tahansa, kyse on siitä, kenen annetaan pitää tätä erittäin tuottavaa kauppaa ja kääriä hyödyt, valtiohan maksaa haitat joka tapauksessa.

Kieltolakia kannattavat ovat rikollismyönteisiä ihmisiä, jotka eivät välitä haitoista, tai kuluista, eivätkä pysty myöntämään että olivat väärässä. Toivottavasti kuitenkin osoittavat että minä olenkin ollut väärässä heistä ja päästään eteenpäin kohti pragmaattista ja haittoja - kuluja vähentävää politiikkaa kohti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Thln uusinta tietoa.

"Yleisimmin kokeiltu tai käytetty huume on kannabis. Kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet suomalaisessa väestössä vuoden 1992 kuudesta prosentista 24 prosenttiin vuonna 2018. Myös stimulanttien (esimerkiksi amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini) kokeilut ovat yleistyneet, joskin niitä kokeilleiden osuudet väestöstä jäävät alle viiteen prosenttiin vuonna 2018."

https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheit...

Toimituksen poiminnat